DELOVNI OBISK IRSKE – PROJEKT ECOCORE

 

DELOVNI OBISK IRSKE V OKVIRU URBACT PROJEKTA ECOCORE

Med 20. in 23. novembrom 2023 smo trije uslužbenci RRC Ormož, ena zunanja sodelavka ter ena udeleženka ULG skupine (urbana lokalna skupina projekta) odpotovali na Irsko v mesto Balbriggan, kjer je bilo delovno srečanje vseh partnerjev projekta EcoCore.

 

Prvi dan smo popoldan prispeli v čudovito majhno mestece Balbriggan, ki po velikosti spominja na Ptuj. Takoj je bilo začutiti, da je utrip obmorskih mestec na Irskem popolnoma drugačno, saj v mestu nimajo velikih nakupovalnih središč, le majhne trgovinice in seveda pube, ki se odpirajo šele proti večeru.

Na večerji smo se v živo spoznali z vsemi partnerji iz ostalih osmih različnih držav (Irska, Latvija, Finska, Portugalska, Estonija, Hrvaška, Španija in Romunija) in se hitro odpravili spat, saj nas je naslednji dan čakal naporen urnik.

V torek smo se takoj po zajtrku dobili v čudovitem ambientu Irskega inštituta za glasbo, kjer nastopajo tudi največja imena Irske. Po pozdravu njihovega župana smo predstavili svoja mesta ter izzive za uresničitev projekta, torej kako čimbolj pospešiti zeleni prehod v naših dveh poslovnih conah, že obstoječi in nastajajoči v glinokopu.

Popoldan smo imeli ogled mesta z vsemi prihodnjimi načrti, ki se bodo v mestu Balbriggan uresničevali v prihodnjih letih. Načrtujejo bistveno zmanjšanje parkirnih mest ter obuditev turizma na sami obali, ki je sedaj sicer lepa a turistično neizkoriščena. Po ogledu mesta smo se vrnili v Irski inštitut za glasbo kjer je bila še posebno zanimiva okrogla miza na tematiko spolne enakopravnosti. Tri različne ženske so predstavile svojo zgodbo in kar nismo mogli verjeti, da še nekaj desetletij nazaj ženska po tem, ko se je poročila ni mogla delati v javni upravi.

  Zvečer smo se odpravili v pravi Irski pub kjer smo doživeli utrip njihovega temperamenta, ki je vse prej kot miren in monoton.

Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili v osrčje poslovne cone mesta kjer nas je  prevzela predstavitev podjetja Manna, ki z droni dostavlja ljudem na dvorišče od sveže kuhane kave, do raznih drugih nakupov. Sistem imajo izpopolnjen do potankosti, tako so zelo uspešni in s svojo inovativnostjo prodirajo tudi na tuje trge.

V sredo smo imeli tudi ogled parcel, kamor se bo širila Balbrigganova industrijska cona ter predstavitve drugih  podjetij ter praks mesta Balbriggan.

     

V četrtek smo se polni vtisov vračali domov in se že veselimo februarja 2025, ko bomo v Ormožu gostili vseh ostalih 8 partnerskih mest, hkrati pa nam je organizacija takega dogodka izziv, saj so Irci postavili letvico zelo visoko.

PREDSTAVITEV DELOVANJA PODJETJA MANNA:

https://www.youtube.com/watch?v=oTJKo15rqtc

Skip to content