Projekt StudioKroG – Študijski obisk Norveške

                                                                                                                                                                                     

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«

»Working together for a green, competitive and inclusive Europe.«

 

Razvojno raziskovalni center RRC Ormož je partner v projektu StudioKroG, ki ima pomembno vlogo pri reševanju izzivov pomanjkanja razumevanja krožne rabe virov, kjer bomo s celovitim pristopom ponovne uporabe in dizajnom zavrženih predmetov oz. odpadkov presegli obstoječo prakso na primeru rabljenih ladijskih kontejnerjev.

V sklopu projekta smo se tako vsi štirje partnerji iz Slovenije (ZRS Bistra Ptuj, RRC Ormož, OKP Rogaška Slatina in CPU) skupaj z nekaj zunanjimi strokovnjaki v mesecu septembru odpravili v mesto Sandefjord na Norveškem. Ogledali smo si mnoge dobre prakse rabe ladijskih kontejnerjev, obiskali več centrov za ponovno uporabo, se seznanili z norveškim načinom razmišljanja in spoprijemanja z odpadki, reciklažo in/ali ponovno uporabo materialov.

Med drugim smo se popeljali z največjim hibridnim trajektom na svetu, ki nas je prepeljal na Švedsko in nazaj, obiskali smo tudi prestolnico Oslo kjer smo bili gosti v največji trgovini s “second hand” blagom na Norveškem.

Pod črto lahko ugotovimo, da je Norveška zelo napredna kar se tiče ponovne uporabe oziroma porabe odpadkov za nove proizvode. Prav tako je 70% vseh kupljenih novih avtomobilov električnih, kar je pri nas zaenkrat nepredstavljivo.

Nad vsem videnim smo navdušeni in polni elana, da čimveč dobrih praks poskusimo prenesti tudi na področje našega delovanja.

Projekt »Studio Krožnega gospodarstva« sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 EUR. Namen projekta je razvoj inovativne zelene rešitve s celovitim pristopom ponovne uporabe in eko-dizajnom odpadkov za zmanjšanje porabe deviških materialov in povečanje razumevanja krožnega gospodarstva.

Skip to content